WYMIANA MIĘDZYNARODOWA NAUCZYCIELI POLSKICH W RAMACH PROGRAMÓW EUROPEJSKICH

Автор(и)

  • Tetiana Maslova Уладівська середня загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Літинського району Вінницької області, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8802-5971

DOI:

https://doi.org/10.33272/2522-9729-2019-4(187)-52-55

Ключові слова:

європейські програми, Коменіус, Еразмус , мобільність вчителів, міжнародний обмін

Анотація

Проаналізовано роль проектів Коменіус та Еразмус+, що реалізуються між польськими та зарубіжними закладами освіти з метою підвищення рівня професійного розвитку польських учителів. Головною метою цих програм є навчальна мобільність учителів та учнів. Завдання міжнародних обмінів полягають у набутті навичок викладання з використанням інноваційних методів і ресурсів навчання, а також збір інформації про діяльність закладу освіти, спрямовану на професійний розвиток кожного вчителя.

Учасники міжнародних обмінів наголошують на перевагах цих програм. На думку вчителів закордонні подорожі розширюють світогляд, відкривають нові можливості співробітництва, вчать толерантності. Це дозволяє краще зрозуміти не лише інші культурні контексти, але й інший підхід до освіти. Участь у міжнародних програмах також впливає на зміну поглядів і стереотипів, пов’язаних із щоденною працею вчителів. Дуже важливою перевагою здійснення навчальних поїздок є підвищення самооцінки вчителя, що мотивує не лише до подальшої роботи в учительській професії, але й до внесення змін у навчальні програми, форми й методи роботи з учнями.

Навчальні поїздки пов'язані також із поточними потребами розвитку шкіл, що часто випливає з контексту сучасних змін у польській системі освіти. У цьому випадку реалізація проектів мобільності є одним зі способів вирішити конкретні, заздалегідь визначені проблеми або вирішити нові виклики, з якими стикається заклад освіти. Ці виклики тісно пов'язані з конкретними змінами в польській системі освіти та організації освітнього процесу.

Біографія автора

Tetiana Maslova, Уладівська середня загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Літинського району Вінницької області, Україна

вчитель початкових класів 

Посилання

Bezpłatne Szkolenia za Granicą. Program Erasmus+ URL : http://erasmusplusmobilnosc.pl/erasmus/

Konferencja „Edukacyjna rola projektów wymian międzynarodowych”. URL : https://www.pnwm.org/aktualnosci-i-projekty/projekty/dla-organizatorow-wymiany/konferencja-edukacyjna-rola-projektow-wymian-miedzynarodowych/x

Program Comenius. URL : http://www.comenius.org.pl/menu-glowne/o-programie.html

Raport krajowy z badania wpływu projektów mobilności Erasmus+ dla szkolnej kadry edukacyjnej „Mobilni Nauczyciele Zmieniają Swoje Szkoły”. Warszawa: Erasmus+ 2016.

References

Bezpłatne Szkolenia za Granicą. Program Erasmus+Retrieved from http://erasmusplusmobilnosc.pl/erasmus/ [in Polish].

Konferencja «Edukacyjna rola projektów wymian międzynarodowych». Retrieved from https://www.pnwm.org/aktualnosci-i-projekty/projekty/dla-organizatorow-wymiany/konferencja-edukacyjna-rola-projektow-wymian-miedzynarodowych/ [in Polish].

Program Comenius. Retrieved from http://www.comenius.org.pl/menu-glowne/o-programie.html [in Polish].

Raport krajowy z badania wpływu projektów mobilności Erasmus+ dla szkolnej kadry edukacyjnej «Mobilni Nauczyciele Zmieniają Swoje Szkoły». Warszawa: Erasmus+ 2016 [in Polish].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-15

Як цитувати

Maslova, T. (2019). WYMIANA MIĘDZYNARODOWA NAUCZYCIELI POLSKICH W RAMACH PROGRAMÓW EUROPEJSKICH. Імідж сучасного педагога, (4(187), 52–55. https://doi.org/10.33272/2522-9729-2019-4(187)-52-55

Номер

Розділ

ДОСВІД ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН